Wyniki badań przeprowadzonych przez szwedzkich naukowców sugerują, że cynamon może znaleźć zastosowanie w leczeniu cukrzycy, ta aromatyczna przyprawa powoduje bowiem obniżenie poziomu cukru we krwi. Prozdrowotne właściwości cynamonu mają związek z jego wpływem na tempo metabolizmu – cynamon spowalnia szybkość procesów trawiennych, dzięki czemu węglowodany są rozkładane dłużej, a stężenie cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie. Spożywanie zaledwie 1,6 g cynamonu dziennie już po miesiącu prowadzi do redukcji poziomu cukru i trójglicerydów, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?