Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ciasto jajko sadzone. Najbardziej wielkanocne ciasto, jakie możesz zrobić! Twoja rodzina będzie zachwycona

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Ciasto, które wygląda jak jajko sadzone? Tak! To idealne ciasto na Wielkanoc zrobisz na spodzie z ciasta ucieranego, z białą masą budyniową i morelami, które grają tu rolę żółtka. Kawałek ciasta jajko sadzone robi niesamowite wrażenie nie tylko smakiem, ale i swoim wyglądem. Wypróbuj nasz przepis na ciasto jajko sadzone i zaskocz swoją rodzinę w Wielkanoc.

W skrócie:

Wielkanoc jajami stoi, ale czy może być coś bardziej spektakularnego niż kawałek ciasta, które wygląda jak jajko sadzone? Odkąd moja mama przygotowała je kilka lat temu na Wielkanoc, nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez ciasta jajko sadzone. Obowiązkowo musi się pojawić obok któregoś z serników. Choć jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, to efekt końcowy i smak są warte poświęcenia tego czasu. Pamiętaj, żeby do zrobienia ciasta jajko sadzone użyć składników w temperaturze pokojowej.

Ciasto jajko sadzone
Ciasto jajko sadzone to idealne ciasto na Wielkanoc. Oksana_Schmidt/Getty Images

Przepis na ciasto jajko sadzone

Liczba porcji: 24
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: średni
Forma do pieczenia: prostokątna o wymiarach ok. 30x40 cm

Składniki:

Ciasto ucierane:

  • 150 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki mleka.

Masa budyniowa:

  • 750 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowania po 40 g),
  • 80 g cukru,
  • 500 g gęstej śmietany.

„Żółtka jajek”:

  • morele w puszce (duża puszka – 820-850 ml),
  • 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku.

Jak zrobić ciasto jajko sadzone?

  1. Zacznij od przygotowania masy budyniowej. Zagotuj 500 ml mleka. Do resztki mleka (250 ml) dodaj budynie i cukier. Wymieszaj i dodaj do gotującego się mleka.
  2. Cały czas mieszaj, żeby budyń nie był grudkowaty (ja używam do tego rózgi do ubijania piany). Gotuj przez ok. 1 minutę, do momentu, aż budyń zgęstnieje.
  3. Ugotowany budyń odstaw do ostygnięcia. Połóż na nim folię spożywczą – dzięki temu na budyniu nie zrobi się kożuch.
  4. Kiedy budyń ostygnie, wmieszaj do niego gęstą śmietanę (używam do tego rózgi lub trzepaczki). Gotową masę odstaw na bok.
  5. Przygotuj ciasto ucierane. Do misy robota kuchennego lub miski dodaj miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i sól. Składniki ucieraj do uzyskania jasnej, kremowej masy.
  6. Do powstałej masy dodawaj po jednym jajku. Każde jajko miksuj przez ok. 30 sekund.
  7. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  8. Przygotuj 3 łyżki mleka.
  9. Zmniejsz obroty miksera i na przemian dodawaj mąkę z proszkiem oraz mleko. Miksuj do połączenia składników.
  10. Nastaw piekarnik na temperaturę 180°C z funkcją góra-dół.
  11. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp mąką.
  12. Ciasto przełóż do formy. Nie martw się, że będzie go dużo – jest gęste i ma być spodem podtrzymującym nasze „jajka sadzone”.
  13. Ciasto piecz w przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. Sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe.
  14. Upieczony spód odstaw do ostygnięcia.
  15. Czas na przygotowanie „żółtek” naszych jajek sadzonych. Morele odsącz na sitku. Zachowaj syrop – będzie potrzebny do przygotowania galaretki.
  16. W międzyczasie ponownie rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją góra-dół.
  17. Na ostudzony spód wylej masę budyniową. Masa powinna dotykać brzegów formy. Dzięki temu galaretka nie zmoczy ciasta.
  18. Morele układaj wypukłą stroną na masie, zanim ta stężeje.
  19. Formę z ciastem wstaw do piekarnika na kolejnych 15 minut.
  20. Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  21. W garnuszku podgrzej syrop z moreli i rozpuść w nim żelatynę.
  22. Ostudź płyn, a następnie wylej na ciasto. Wstaw do lodówki na noc.
  23. W podgrzanym syropie morelowym rozpuść żelatynę. Płyn ostudź, a następnie wylej na połówki moreli. Włóż na noc do lodówki.
  24. Schłodzone ciasto przed podaniem krój w kwadraty. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ciasto jajko sadzone. Najbardziej wielkanocne ciasto, jakie możesz zrobić! Twoja rodzina będzie zachwycona - Strona Kuchni

Wróć na gliwice.naszemiasto.pl Nasze Miasto