Jak urządzić kuchnię? Najmodniejsze aranżacje na 2017 rok [PRZYKŁADY]
Ergonomia w kuchni
Dzięki przemyślanemu rozmieszczeniu szafek oraz sprzętów, czyli odpowiedniemu „ciągowi technologicznemu”, możemy znacznie skrócić czas przygotowania potraw oraz ułatwić sobie pracę. Urządzając kuchnię, w pierwszej kolejności należy wziąć pod uwagę wszystkie wykonywane w niej czynności – począwszy od wypakowywania zakupów, przez obieranie, krojenie, gotowanie, na sprzątaniu skończywszy – a następnie zaprojektować przestrzeń w sposób ułatwiający ich wykonywanie. Lodówka, blat, zlew oraz kuchenka, tworzące tzw. „trójkąt roboczy”, powinny być rozmieszczone w odpowiednich odległościach gwarantujących swobodne i szybkie poruszanie się między nimi. Przestrzeń kuchenną dzielimy rozmieszczając niezbędne sprzęty na 5 podstawowych stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowania oraz gotowania. W kuchni o kwadratowym kształcie możemy ułożyć wyposażenie kuchni w kształcie litery U. W prostokątnej przestrzeni warto zastosować zabudowę jednorzędową, to jest umieścić szafki i sprzęty AGD po jednej stronie pomieszczenia lub ustawić je w kształcie litery L. Tego typu rozmieszczenia zapewniają doskonałą ergonomię pracy i komfort.