Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Konkurs Kulinarny z wieprzowiną w roli głównej w Zespole Szkół CKR w Kowalu [zdjęcia]

Wojciech Alabrudziński
Wojciech Alabrudziński
Wideo
od 16 lat
Przedstawiciele szkół rolniczych w Kowalu, Starym Brześciu oraz wielu innych miejscowości, nie tylko z naszego regionu, uczestniczyli w czwartek edycji Konkursu Kulinarnego pod hasłem "Wieprzowina rasy rodzime w roli głównej". Zobaczcie zdjęcia z konkursu.

"Wieprzowina rasy rodzime w roli głównej" - tak brzmiało hasło środowego Konkursu Kulinarnego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu. Pary uczniów z wielu miejscowości przystąpiły do przyrządzania potraw z wieprzowiny. W tym roku do czwartej edycji konkursu o wieprzowinie dołączono drugi konkurs pod hasłem "Kiełbasa uczniowska".

- Oba konkursy skierowane są do szkół branżowych oraz techników żywienia i usług gastronomicznych, szkół prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - mówi Andrzej Zdrojewski, dyrektor ZS CKR w Kowalu. - Celem konkursu jest propagowanie wieprzowiny rasy rodzimej, rasy puławskiej i złotnickiej wśród młodzieży zajmującej się gotowaniem.

Zadaniem uczniów było przygotowanie potrawy z wylosowanej wcześniej partii mięsa - z żeberek, z boczku, z szynki, ze schabu lub wątroby. Oceniane były zasady BHP, przygotowanie, smak, no i dekoracja.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wloclawek.naszemiasto.pl Nasze Miasto