MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ostre smaki zostają z nami na dłużej. Choć częściej bywają...
fot. touchngo/pixabay.com

Co i jak będziemy jeść w 2022 roku? Poznaj trendy smaku i kuchni na Nowy Rok!

Pikanteria oswojona i osłodzona

Ostre smaki zostają z nami na dłużej. Choć częściej bywają ekstremalne, są też lepiej „oswojone”, bo osłodzone np. miodem lub czekoladą bądź zbalansowane innymi nutami. W takiej roli sprawdzają się słone dodatki dymne w stylu barbecue. Popularne są pikantne akcenty - m.in. koreańska papryka gochujang, nieodłączna w kimchi, a także pieprz kajeński, wędzone chili – chipotle, indonezyjska pasta sambal, bliskowschodnia harissa czy marokańska mieszanka tajin z papryczek chili, limonki i soli morskiej. Wyraziste i ostre są także słodycze, w których oprócz chili pojawia się imbir, czarny pieprz, anyż, bazylia. Cayenne czy imbir to także rozgrzewający dodatek do lodów.

Zobacz również

Fundacja Szymborskiej zbuduje przy Karmelickiej pawilon poświęcony noblistce

Fundacja Szymborskiej zbuduje przy Karmelickiej pawilon poświęcony noblistce

Zwyciężczynie i zwycięzcy Supra Model of the Year oraz Miss Supranational Talent!

Zwyciężczynie i zwycięzcy Supra Model of the Year oraz Miss Supranational Talent!

Polecamy

Elektryczne hulajnogi. E-hulajnogi Lime wracają nad polskie morze

Elektryczne hulajnogi. E-hulajnogi Lime wracają nad polskie morze

Kawa dla dorosłych. Poznaj przepis na kawę po irlandzku

Kawa dla dorosłych. Poznaj przepis na kawę po irlandzku

Sernik na zimno z jagodami i galaretką. Najlepsze ciasto na rodzinne spotkania latem

Sernik na zimno z jagodami i galaretką. Najlepsze ciasto na rodzinne spotkania latem