Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dieta odchudzająca dla osób cierpiących na cukrzycę

[email protected]
Tym razem proponujemy dietę odchudzającą dla osób cierpiących na cukrzycę, którą opracowała dla naszych Czytelników dr Beata Będzińska - lekarz bariatra z Centrum Leczenia Otyłości SABA w Łodzi.

Tym razem proponujemy dietę odchudzającą dla osób cierpiących na cukrzycę, którą opracowała dla naszych Czytelników dr Beata Będzińska - lekarz bariatra z Centrum Leczenia Otyłości SABA w Łodzi. Zgodnie z nią, należy jeść codziennie 5-6 posiłków o łącznej wartości kalorycznej nie przekraczającej 1.200 kalorii, koniecznie o stałych porach. Ten szósty, dodatkowy posiłek, powinien być lekki. W tej roli świetnie sprawdzi się jogurt, maślanka lub kwaśny owoc, np. jabłko lub grejpfrut. Chodzi o to, by nie dopuścić do niepożądanej hipoglikemii w nocy, czyli spadku poziomu cukru we krwi.

Diabetycy powinni pilnować nie tylko tego, co jedzą (wielu produktów powinni się wystrzegać), ale również o której jedzą. I śniadanie powinni zjeść do godz. 9.00, II śniadanie – między godz. 11.00 i 12.00, obiad – między 13.00 i 14.00, podwieczorek o godz. 16.00, a kolację o 18.00. Szósty, dodatkowy posiłek, nazwany II kolacją w przygotowanym przez
dr Będzińską przykładowym jadłospisie na tydzień, należy spożyć między godz. 20.00 i 21.00. Warto również pamiętać, aby w miarę możliwości zalecane płyny (woda mineralna, herbata bez cukru, herbata z mlekiem, niesłodzona kawa z mlekiem) pić pół godziny przed jedzeniem. To bardzo ważna zasada, która pomaga zapobiec nadmiernemu rozrzedzeniu soku żołądkowego, którego konsekwencją jest utrudnione i opóźnione trawienie pokarmów.

– W razie jakichkolwiek dolegliwości, które pojawią się w czasie stosowania kuracji, należy zwrócić się po poradę do lekarza nie czekając na ustalony termin wizyty. Jeśli wystąpią wzdęcia, zgaga, pobolewania w okolicy żołądka lub wątroby, należy wszystkie warzywa i owoce wyszczególnione w diecie gotować, a chleb razowy zamienić na czerstwy zwykły.


Przykładowy jadłospis na tydzień

Dzień I

I śniadanie: omlet z 2 białek, sałatka z pomidora, cebuli, ogórka i 1 łyżki oliwy z oliwek, herbata bez cukru lub herbata z mlekiem.
II śniadanie: 1 kromka pieczywa, 5 dag wędliny drobiowej lub wołowej, 1 szklanka wody mineralnej lub soku z marchwi.
Obiad: 1 szklanka bulionu, 10 dag gotowanej lub pieczonej piersi z kurczaka, sałata polana jogurtem naturalnym, woda mineralna.
Podwieczorek: 1 duże lub 2 średniej wielkości jabłka – surowe, gotowane lub pieczone, woda mineralna.
Kolacja: 25 dag kalafiora gotowanego posypanego zieleniną (koperek lub zielona pietruszka), doprawionego do smaku przyprawami, 1 szklanka wody mineralnej lub herbaty.
II kolacja: 150 g jogurtu naturalnego lub owocowego, woda mineralna.

Dzień II

I śniadanie: zupa mleczna (1 duża łyżka płatków owsianych, 3/4 szklanki mleka), herbata lub woda mineralna, 1 suchar bezcukrowy.
II śniadanie: 1 kromka pieczywa, 2 plasterki wędliny drobiowej, pomidor, 1 szklanka herbaty lub wody mineralnej.
Obiad: 1 szklanka czerwonego barszczu, 15 dag dorsza gotowanego lub pieczonego w folii, sałatka z kapusty pekińskiej, 1 szklanka kompotu bez cukru lub wody mineralnej.
Podwieczorek: 3/4 – 1 kg arbuza, 1 szklanka wody mineralnej.
Kolacja: 10 dag galaretki z kurczaka, 1 kromka pieczywa, sałatka z 25 dag gotowanych brokułów, zieleniny i 1 łyżki oliwy z oliwek.
II kolacja: 1 szklanka kefiru lub maślanki, 10-15 dag kwaśnych polskich owoców (jeżyny, maliny, porzeczki, agrest lub 1 jabłko).

Dzień III

I śniadanie: 10 dag twarożku z rzodkiewką i koperkiem, 1 kromka pieczywa, 1 szklanka mleka lub herbaty.
II śniadanie: 1 suchar bezcukrowy, sałatka z pomidora, ogórka, papryki, cebuli lub szczypiorku i 1 łyżki oliwy z oliwek, 1 szklanka wody mineralnej.
Obiad: 1 szklanka zupy jarzynowej bez śmietany, 10 dag filetu z indyka – pieczonego lub smażonego bez tłuszczu – z pieczarkami i zieleniną (koperek lub zielona pietruszka).
Podwieczorek: 15 dag wiśni lub porzeczek, ewentualnie 1 jabłko.
Kolacja: 5 dag wędliny drobiowej, 1 kromka pieczywa, 1 szklanka herbaty lub wody mineralnej, pomidor.
II kolacja: 1 grejpfrut, 1 szklanka wody mineralnej.

Dzień IV

I śniadanie: 1 jajko gotowane, 1 kromka pieczywa, sałatka z surowego kalafiora, koperku i jogurtu naturalnego, 1 szklanka herbaty lub kawy z mlekiem.
II śniadanie: 1 szklanka soku z marchwi, 1 suchar bezcukrowy.
Obiad: 10 dag pieczonej cielęciny lub wołowiny, 1 łyżka kaszy gryczanej, gotowana marchew, 1 szklanka herbaty lub niesłodzonego kompotu z dowolnych owoców.
Podwieczorek: 1 grejpfrut, 1 szklanka wody mineralnej.
Kolacja: 10 dag galaretki rybnej, 1 kromka pieczywa, 1 ogórek, 1 szklanka herbaty lub wody mineralnej.
II kolacja: 1 jabłko – surowe, gotowane lub pieczone, 1 szklanka wody mineralnej.

Dzień V

I śniadanie: 3 łyżki płatków kukurydzianych na chudym mleku, 1 kromka pieczywa bez masła, pomidor, 1 szklanka herbaty bez cukru.
II śniadanie: 1 jogurt owocowy, 1 szklanka wody mineralnej, herbaty lub kawy z mlekiem.
Obiad: 1 szklanka dowolnej zupy Knorra z grzankami, 1 kotlet drobiowy (10 dag) smażony bez tłuszczu lub gotowany, 10-15 dag gotowanych brokułów, woda mineralna.
Podwieczorek: kisiel dla cukrzyków z truskawkami (10 dag).
Kolacja: 10 dag tatara, 1 kromka pieczywa, 2 średnie ogórki, herbata lub woda mineralna.
II kolacja: 1 szklanka kefiru lub maślanki.

Dzień VI

I śniadanie: sałatka z 10 dag białego chudego sera, ogórka, koperku i przypraw do smaku połączona z jogurtem naturalnym, 1 suchar bezcukrowy, herbata.
II śniadanie: 1 kromka pieczywa żytniego lub 2 kromki chrupkiego pieczywa typu WASA, 5 dag wędliny drobiowej, pomidor, papryka.

Obiad: 1 szklanka zupy ogórkowej zabielanej mlekiem, 1 szklanka kompotu niesłodzonego, 10 dag pulpetów gotowanych z ryby (dorsz), surówka z kapusty włoskiej, papryki czerwonej i cebuli z jogurtem naturalnym.
Podwieczorek: surówka z marchewki, selera i 1 łyżki oliwy z oliwek, 1 szklanka wody mineralnej.
Kolacja: 10 dag galaretki drobiowej, 1 kromka pieczywa, surówka z 10 dag brukselki i 5-10 dag pora z koperkiem polana jogurtem naturalnym, 1 szklanka herbaty lub wody mineralnej.
II kolacja: 1 grejpfrut.

Dzień VII

I śniadanie: 1 kromka pieczywa lub 1 grahamka posmarowana cienko niskokalorycznym dżemem dla cukrzyków, herbata lub kawa z mlekiem.
II śniadanie: 1 jajko gotowane lub jajecznica na mleku, 1 szklanka wody mineralnej, 1 pomidor.
Obiad: 1 szklanka kapuśniaku, 10 dag piersi z indyka z rusztu, gotowane buraczki, 1 szklanka wody mineralnej.
Podwieczorek: 1 jabłko – surowe, gotowane lub pieczone.
Kolacja: 1 kromka chleba, 5 dag wędliny wołowej lub drobiowej, 1 ogórek, 1 szklanka herbaty.
II kolacja: 150 g jogurtu owocowego, woda mineralna.


Sposoby przyrządzania potraw
gotowane w wodzie
gotowane na parze
duszone
pieczone w folii
grillowane
smażone bez tłuszczu w specjalnych naczyniach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto