GIS alarmuje! Tych jaj nie można jeść. Wykryto w nich bakterie Salmonelli

TK

Wideo

Zobacz galerię (2 zdjęcia)
Salmonella pojawiła się w jajkach Ferma Drobiu - alarmuje Główny Inspektorat Sanitarny. Nie wolno ich jeść pod żadnym pozorem, gdyż wykryto pałeczki Salmonella Enteritidis w środowiskach fermy drobiu. Sprawdź, które partie jaj wycofano ze sprzedaży i jaka firma odpowiada za ich dystrybucję. Ich producentem jest Ferma Drobiu Piotr Gościniak, a zakład pakowania jaj to Jantex Polska z Środy Wielkopolskiej.

Salmonella w jajkach Ferma Drobiu. GIS alarmuje

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega - Inspekcja Weterynaryjna wykryła bakterię Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych w ramach badania kurnika. Chodzi o podmiot: Ferma Drobiu Piotr Gościniak - ul. Słoneczna 49, 62-022 Rogalinek z weterynaryjnym numerem identyfikacyjnym 30211341.

Jak informuje Główny Lekarz Weterynarii nie ma jednoznacznego dowodu, że jaja nie były skażone pałeczkami Salmonella, co może stanowić zagrożenie dla zdroiwa konsumentów. Podmiot odpowiedzialny za pakowanie jaj, które można kupić m.in. w sklepach Biedronka zdecydował o tym, że muszą one zostać wycofane z obrotu.

Te produkty zostały wycofane ze sklepów! Sprawdź, czy nie ma...

Sprawdź, które jaja znikają ze sklepowych półek, mowa o jajach z chowu ściółkowego.
Producent: Ferma Drobiu Piotr Gościniak, ul. Słoneczna 49, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211341.
Zakład pakowania jaj – Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30255916

GIS ostrzega. Tych jaj nie wolno jeść. Numer i partie

GIS ostrzega - pod żadnym pozorem nie wolno spożywać jaj, szczególnie na surowo, co może być zagrożeniem dla zdrowia. Poniżej dokładne informacje o jajach, które znikają ze sklepowych półek.

  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 26.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 27.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 30.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 31.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 20, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020

Materiał oryginalny: GIS alarmuje! Tych jaj nie można jeść. Wykryto w nich bakterie Salmonelli - śląskie Nasze Miasto

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Salmonella ginie w temp. 60°C.

Dodaj ogłoszenie