Kameralna przestrzeń i niezobowiązujący wystrój zachęcający do spędzenia kulu wolnych chwil zarówno w pojedynkę, jak i z rodziną z dziećmi. - Restauracja powstała z chęci stworzenia przyjemnego miejsca, gdzie rodziny i przyjaciele mogą spędzać czas zapominając na chwilę o pędzie świata - wyjawia Alicja Palto, Kuluary by Pizza Paltotini. - Jesteśmy jak najbardziej całym sercem za ideą Slow Food i Slow Life. Chcielibyśmy aby nasi klienci przekraczając próg Kuluarów porzucali stresy, sprawy straszliwe pilne i delektowali się jedzeniem spokojem i towarzystwem.
Zamysł udaje się spełniać już od niemal 10 lat. Lokal to zdecydowanie miejsce, w którym podawane dania są proste, smaczne i zawsze ze świeżych składników. Miejsce honorowe w menu zajmuje pizza, choć kroku nie odstępują jej również: risotto, sałatki, makarony czy dania główne. Tredycyjnie już, latem pojawiły się nowe propozycje smakołyków. I tak do ulubionych pozycji szczecinian dołoączyły te nowe sezonowe. Wśród nich jest m.in. Pizza BRASEOLA E POMODORO. To placek z sosem pomidorowym, mozzarellą fior di latte, braseolą, pomidorkami koktajlowymi, rukolą oraz oliwą czosnkową. Pytanie tylko czym jest braseola? - Wyjaśniamy. To suszona dojrzewająca polędwica wołowa, wytwarzana w dolinie Valtellina (północne Włochy).Wśród innych włoskich wędlin Braseola wyróżnia się specyficznym smakiem, słodkim i delikatnym zarazem. Niepowtarzalny aromat tego produktu jest wynikiem antycznej metody konserwacji, której sekret kryje się w warunkach klimatycznych miejsca.
To nie jedyna nowość. Wśród pizzy są jeszcze Salame Spianata z salami, Carciofo z karczochami, Di Zucchini z cukinią czy Frutti di mare z owocami morza. Urozmaicenia pojawiły się również w innych segmentach karty. Goście mogą spróbować m.in. risotto z musem z buraka i panierowanym pieczonym serem kozim oraz kluseczek gnocchi w delikatnym musie z zielonych wiosennych warzyw- szpinaku i groszku, z dodatkiem oryginalnego włoskiego boczku Pancetta. Wszystko przygotowywane ze świeżych produktów i wykańczane miłością do gotowania szefa kuchni, Krzysztofa Rolewicza. Pełne menu wraz z informacjami na temat lokalu można znaleźć na www.kuluary-pizza.pl
Michał Probierz o Ekstraklasie i Euro
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?