Kwarantanna w domu? Jakie zapasy żywności zrobić, aby przetrwać izolację? Sprawdź!
Owoce i przyprawy
3. Owoce – przede wszystkim mamy przetworzone w postaci konfitur, dżemów i soków. Te kupione w puszkach, egzotyczne, stawiamy obok, na półkach. Rodzime jabłka są naszym codziennym źródłem witamin, dlatego w domku narzędziowym ułożyliśmy je do trzech dużych skrzynek. Ty możesz to zrobić na balkonie, tylko okryj je z wierzchu, to nie zmarzną. Używamy też sporo cytryn. Żeby się nie popsuły i służyły nam przez wiele miesięcy obieramy ze skóry, kroimy na cząstki, wrzucamy do słoików i obficie przesypujemy cukrem. 4. Przyprawy, dodatki – my używamy tylko naturalnych, suszonych ziół, soli, pieprzu – trzymamy je w wielkim, zakręcanym słoju. W drugim mamy suche drożdże, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, galaretki, żelatynę, kiśle. Zamykane, plastikowe pojemniki też będą odpowiednie. Osobno stawiamy majonez i musztardę. Jajka – ok. 20 sztuk mamy zawsze w lodówce. Kolejne kilkadziesiąt trzymamy w starej brytfannie, całkowicie zanurzone w soli – utrzymują świeżość przez kilka miesięcy, sprawdziliśmy. Olej i oliwę trzymamy zawsze w zacienionym miejscu, żeby się nie popsuły. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE