Spis treści
Gdzie znaleźć lodziarnie w Nakle nad Notecią?
Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Nakle nad Notecią
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Nakle nad Notecią, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Jakie lody możesz zjeść w Nakle nad Notecią?
- Lody włoskie
Robi się je z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Powstała masa zostaje zamrożona. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.
- Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki
Mają miękką, kremową konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Z tego powodu ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.
- Lody wegańskie
Odróżniają się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety lub lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają podobne walory smakowe, jak te tradycyjne i na pewno bardzo zdrowe.
To warto wiedzieć
Czy wiesz, że...
W czasach PRL-u produkcja lodów w Polsce rozwinęła się, a ich spożywanie stało się popularne. Na początku rzemieślnicy wytwarzali je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z lodem i solą. Nakładali je za pomocą łyżek na andruty i wafle. Oferowane smaki prezentowały się skromnie. Najczęściej były to lody śmietankowe, mleczne, a w sezonie także truskawkowe, czekoladowe albo z dodatkiem świeżych owoców. Z biegiem czasu powstawały nowe smaki, a ich produkcja rosła w siłę. Podawano je w waflowych pucharkach, pojawiły się także lody w gałkach.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?