Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nadchodzi najsłodsze wydarzenie sezonu. Festiwal Czekolady na Rynku w Gliwicach już we wrześniu

Paweł Kurczonek
Paweł Kurczonek
Na Rynku w Gliwicach odbędzie się Festiwal Czekolady
Na Rynku w Gliwicach odbędzie się Festiwal Czekolady Pixabay
Deserowa, mleczna, z bakaliami, a może biała? Nie jest istotne, jaki rodzaj czekolady jest Waszym ulubionym. We wrześniu w Gliwicach z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Na gliwickim Rynku zagości Festiwal Czekolady – prawdziwa gratka dla miłośników słodyczy.

Rynek w Gliwicach – Festiwal Czekolady we wrześniu

Czekolada to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka. Ta sucha, encyklopedyczna definicja nawet w najmniejszym stopniu nie oddaje doznań towarzyszących jedzeniu każdej kolejnej pralinki, kostki czy ciastka wypełnionego czekoladą.

Miłośnicy czekoladowych przyjemności powinni odwiedzić gliwicki Rynek w dniach 9-11 września. Właśnie wtedy odbędzie się Festiwal Czekolady. W trakcie imprezy można będzie próbować czekolady we wszystkich możliwych formach i smakach. Na tym przygotowane atrakcje się nie kończą. Dla chętnych zostały zaplanowane bezpłatne zajęcia. Można będzie wziąć udział w czekoladowych warsztatach, warsztatach pracy z masą cukrową, pokazach kulinarnych oraz licznych grach i zabawach. Dodatkowo na Rynku w Gliwicach pojawi się Czeko Kino.

Wydarzenie organizuje Centrum Kultury Victoria i Festiwal Czekolady WeForm. Wstęp na Rynek w trakcie trwania Festiwalu Czekolady będzie bezpłatny.

Czekolada – garść ciekawostek o przysmaku

Nasiona kakaowca właściwego początkowo były wykorzystywane przez Majów do produkcji napoju dla najbogatszych o nazwie Xococalit, co oznacza gorzką wodę. Napój wykorzystywali również podczas modłów i rytuałów. Gorzka woda powstawała z roztartych ziaren kakaowca z dodatkiem miodu, chili bądź kukurydzy. Po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba, nasiona kakaowca trafiły do Europy.

Czekolada, w znanej nam formie, powstała w XIX wieku. Najpierw opatentowana została metoda proszkowania nasion kakaowca, a nieco później Francis Fry połączył kakao, cukier i rozpuszczony tłuszcz kakaowy. Masę wylał do formy uzyskując w ten sposób pierwszą w historii tabliczkę czekolady. I choć metoda konszowania czekolady, czyli długotrwałego mieszania, została wynaleziona przez Rudolphe’a Lindta również w XIX wieku, dzisiejszy mistrzowie nieustannie doskonalą swoje umiejętności i tworzą niezwykłe czekolady.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gliwice.naszemiasto.pl Nasze Miasto