Nadziewany wieprzek z Proboszczowic kulinarną Perłą
JH
Serwowany przez Krystiana Kiełbasę w gospodarstwie agroturystycznym w Proboszczowicach wieprzek filowany, czyli nadziewany, zdobył właśnie Perłę, czyli najwyższą nagrodę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.
Nagrodę przyznano na targach Pol-agra, a Krystian Kiełbasa otrzymał ją jako jedyny przedstawiciel województwa śląskiego. - Przepis na nadziewanego wieprzka mam od mojego taty, który był rzeźnikiem. Sam go nieco tylko zmodyfikowałem. To prosiak nadziewany kaszą gryczaną i różnymi gatunkami mięs - wyjaśnia Krystian Kiełbasa, jednocześnie sołtys Proboszczowic.
Wideo
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!