Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

PILNE: Jajka skażone salmonellą. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega. Sprawdźcie, czy ich nie kupiliście

js
Obraz jacqueline macou z Pixabay
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed zjedzeniem jaj pochodzących z jednej z ferm w Manieczkach. Wykryto tam pałeczki salmonella enteritidis na fermie kur niosek.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał już 25 sierpnia decyzję nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie w Manieczkach, pochodzących z konkretnego kurnika oznaczonego jako K-16.

Główny Inspektorat Sanitarny przedstawia listę feralnych partii jaj.

Są to:

Oznaczenie na skorupce – 1PL 30261302 W-WYBIEG

Numery partii/ daty minimalnej trwałości:

  • nr partii: 30.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 26.08.2020
  • nr partii: 31.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 27.08.2020
  • nr partii: 01.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 28.08.2020
  • nr partii: 03.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 30.08.2020
  • nr partii: 04.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 31.08.2020
  • nr partii: 05.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 01.09.2020
  • nr partii: 06.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 02.09.2020
  • nr partii: 07.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 03.09.2020
  • nr partii: 08.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 04.09.2020
  • nr partii: 09.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 05.09.2020
  • nr partii: 10.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 06.09.2020
  • nr partii: 11.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 07.09.2020
  • nr partii: 12.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 08.09.2020
  • nr partii: 13.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 09.09.2020
  • nr partii: 14.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 10.09.2020
  • nr partii: 15.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 11.09.2020
  • nr partii: 16.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 12.09.2020
  • nr partii: 18.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 14.09.2020
  • nr partii: 20.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 16.09.2020

Jaja pakowane są po 6, 10 lub 30 sztuk.

Producent oświadczył, że wszystkie te partie jaj zostały już wycofane z obrotu, a stado z kurnika K-16 zostało poddane ubojowi sanitarnemu 28 sierpnia.

Jak się ustrzec przed zakażeniem

Nie należy jeść jaj, szczególnie na surowo, o numerach z zakwestionowanych partii.

W Polsce, od wielu lat pałeczki salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Powodują zakażenia nieżytu żołądkowo-jelitowy, charakteryzujące się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

Zasady postępowania przy kupnie i przygotowywania posiłków z jaj

Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone. Należy je przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

Powinno się unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.

Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
Ręce po przyrządzaniu potraw z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem, a naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami. Skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.

Nie powinno się stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznicę, jajka smażone, sadzone podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: PILNE: Jajka skażone salmonellą. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega. Sprawdźcie, czy ich nie kupiliście - Dąbrowa Górnicza Nasze Miasto

Wróć na gliwice.naszemiasto.pl Nasze Miasto