Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...

Potrawy wigilijne - oto sprawdzone przepisy! Tego nie może zabraknąć na świątecznym stole w woj. śląskim

Zupa grzybowa

Składniki:
30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
2 średnie cebule
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kostka rosołowa grzybowa
2-3 łyżki masła
kilka kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz
natka pietruszki
kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki

Przygotowanie:
Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy

Zobacz również

Taki błąd przy wypłacie pieniędzy z bankomatu może sporo kosztować

Taki błąd przy wypłacie pieniędzy z bankomatu może sporo kosztować

Tak naprawdę wyglądał występ reprezentantki Izraela! Nagrania trafiły do sieci

O TYM SIĘ MÓWI
Tak naprawdę wyglądał występ reprezentantki Izraela! Nagrania trafiły do sieci

Polecamy

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko

Kleszcze afrykańskie w Polsce! Jakie choroby przenoszą?

Kleszcze afrykańskie w Polsce! Jakie choroby przenoszą?

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów