Wczoraj informowaliśmy o ostrzeżeniu Głównego Inspektoratu Sanitarnego wobec kilku partii jaj firmy Gallus z Manieczek Jajka z wolnego wybiegu z bakteriami salmonelli
Dziś znamy odpowiedź producenta
Kurnik K –16 z dodatnim wynikiem w kierunku salmonelli enteritidis - liczebność stada kur 6400 szt w dniu 01-10-2019r został poddany ubojowi –stado zlikwidowane!!!
Decyzja o likwidacji stada K-16 jest decyzją podjętą przez naszą firmę, celem przeciwdziałania potencjalnego zagrożenia, ponieważ procedury weterynaryjne nie przewidują likwidacji stad w takich przypadkach. Jajka pochodzące z takich stad mogą być przeznaczane do zakładów przetwórczych z obróbką termiczną np. proszkownie jaj.
Jajka pochodzące z produkcji tego kurnika zostały wycofane z obiegu w trybie zgodnym z decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii w Śremie.
Wszystkie procedury związane z takim zagrożeniem, zostały wdrożone w trybie natychmiastowym i nadzorowane są przez odpowiedzialne organy .
Jajka, które pochodziły z zagrożonego kurnika praktycznie nie stanowiły żadnego niebezpieczeństwa oczywiście przy zachowaniu podstawowych zasad higieny postępowania z żywnością, w szczególności po poddaniu obróbce termicznej.
Wszystkie wcześniejsze informacje medialne o skażonych jajach salmonellą nie odpowiadają prawdzie, ponieważ badania wykazały obecność bakterii w ściółce kurnika, a nie na lub w jajkach.
Obecnie, po przeprowadzonych badaniach przez służby weterynaryjne wszystkich kurników, możemy zagwarantować naszym odbiorcom, iż jajka pochodzące z naszej firmy odpowiadają normom sanitarno-weterynaryjnym.
Prezes Zarządu
mgr inż. Łukasz Mroczkiewicz
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?