Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sandra Sznura z Poniszowic wygrała w konkursie Prezydencja od kuchni wyjazd do Brukseli

JUT
Sandra Sznura przez prawie miesiąc myślała nad potrawą na konkurs "Prezydencja od kuchni" organizowanym przez posła Tomasza Głogowskiego oraz europoseł Małgorzatę Handzlik.

Zadanie było wyzwaniem - należało połączyć śląską tradycję z europejskimi daniami.

- Na początku spisałam sobie na kartce śląskie potrawy - opowiada Sandra Sznura. - Później na drugiej wypisałam znane mi kuchnie europejskie i zaczęłam się zastanawiać jak to ze sobą połączyć. Wybrałam głównie kuchnię francuską i włoską.

Sandrze udało się przekonać jury do swoich potraw i wygrała wyjazd do Brukseli.

Przygotowała ona na przystawkę zapiekankę z makaronem i farszem pierogów ruskich. Danie główne składało się z zupy i drugiego dania, tradycyjna wodzionka została wzbogacona o schab i ser pleśniowy, a po niej podana była rolada z kurczaka w cieście z farszem z ananasa i brzoskwiń, kluski śląskie w złotej panierce i sałatka z selera, kokosu, migdałów i owoców. Na deser była szpajza.

- Jestem zaskoczona, że udało mi się wygrać wycieczkę do Brukseli - cieszy się dziewczyna. - Od małego lubiłam się pobrudzić w kuchni, pamiętam jak na święta piekłam ciastka z babcią, ale nie przypuszczałam, że dzięki temu coś wygram.

Zwyciężczyni konkursu mieszka w Poniszowicach. Oprócz gotowania, jej pasją jest robienie zdjęć i stylizacja paznokci. Na co dzień uczy się w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych, ale (i tu niespodzianka) w klasie hotelarskiej, a nie gastronomicznej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gliwice.naszemiasto.pl Nasze Miasto