Kiedy jest sezon na szparagi?
W zależności od pogody, sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca czerwca i właśnie to jest najlepszy czas, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. To właśnie maj i czerwiec jest najlepszym czasem, aby kupić dobre, świeże i smaczne szparagi.
Szparagi poza warunkami chłodniczymi wytrzymują dobę. W temperaturze 1-3°C zachowują świeżość jedynie przez kilka dni.
By móc cieszyć się nimi dłużej konieczne jest ich marynowanie lub blanszowanie i mrożenie. Na sklepowych półkach możemy znaleźć szparagi białe i zielone, które w rzeczywistości są pędami tego samego gatunku.
Różnica w ich zabarwieniu jest wynikiem różnego sposobu uprawy. Białe rosną przysypane ziemią, a pozbawione kontaktu ze słońcem nie wytwarzają zielonego barwnika, mają twardszą skórę i są uboższe w składniki odżywcze.
Jak szparagi wpływają na nasze zdrowie?
Oprócz wyjątkowego i unikalnego smaku, szparagi posiadają także wiele właściwości zdrowotnych. Są polecane między innymi kobietom w ciąży, korzystnie wpływają też na kości i zęby.
Jakie są właściwości zdrowotne szparagów? Sprawdźcie w naszej galerii!
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]
Obserwuj nas także na Google News
Zobacz też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?