Przypomnijmy: o kołoczu zrobiło się głośno, bo opolskie Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego ubiegło naszych cukierników i doprowadziło do uznania swojego kołocza przez Unię Europejską jako produktu chronionego. Zastrzegli recepturę i nazwę. Czy to koniec śląskiego kołocza?
Artur Skowronek, właściciel piekarni i cukierni „Skowronek" w gliwickiej Sośnicy dostarczył blachy pachnącego kołocza do naszej redakcji osobiście. Towarzyszyła mu córka Paulinka, która razem z nami częstuje śląskim specjałem z sośnickiego zakładu rodziców. W Gliwicach serwujemy kołocz z makiem, serem i śliwkami - oczywiście z obowiązkową posypką.
Przyjdźcie spróbować, pycha!
Zajrzyjcie dzisiaj do redakcji Dziennika Zachodniego w swoim mieście i skosztujcie pysznego śląskiego kołocza:
Gliwice
W oddziale Dziennika Zachodniego w Gliwicach (ul. Zwycięstwa 14) będziemy częstować śląskim kołoczem z cukierni i piekarni "Skowronek" z Sośnicy, ul. Korczoka 16.
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?