Studenci Politechniki Śląskiej czekają na nowe centrum kultury

Joanna Heler
Dawna stołówka zyskuje nowoczesny wygląd
Dawna stołówka zyskuje nowoczesny wygląd Joanna Heler
Nie samą nauką student żyje. Żacy Politechniki Śląskiej z utęsknieniem wypatrują więc remontu dawnej stołówki przy ulicy Pszczyńskiej, która ma się stać nowym, uczelnianym Centrum Kultury Studenckiej. Poprzednie centrum - słynne m.in. za sprawą kultowego Kinoteatru X oraz klubu Spirala - zostało prawie dwa lata temu zamknięte na wniosek prof. Andrzeja Karbownika, rektora uczelni. Powód? Fatalny stan budynku, w tym brak bezpiecznej drogi przeciwpożarowej.

Budynek nowej studenckiej placówki od kilku dni jest już obłożony czarnymi płytami, które nadają mu undergroundowy charakter. Wiemy już więc, jak obiekt będzie wyglądał docelowo. Wkrótce mają się zacząć prace wykończeniowe w środku. Mają się one zakończyć w czerwcu tego roku. Oznacza to, że życie studenckie zacznie w nim tętnić dopiero od nowego roku akademickiego.

- W budynku znajdą się biura wszystkich organizacji studenckich działających na Politechnice Śląskiej, klub studencki Spirala oraz teatralno-kinowa sala widowiskowa - zapowiada Paweł Doś, rzecznik uczelni. - Zupełnie inny będzie podział kubatury obiektu. Przebudowane zostanie także wejście do budynku, które znajdować się będzie nie od strony ulicy Pszczyńskiej, jak było dotychczas, ale po przeciwnej stronie - na wprost pobliskiego supermarketu.

Studenci już zastanawiają się, jak nazwać klub. Całe centrum nazwano już "Mrowiskiem". Ale to klub ma się stać się magnesem przyciągającym nie tylko studentów, ale też młodych ludzi niezwiązanych z uczelnią.

- Niewykluczone, że wrócimy do starej nazwy. "Spirala", bądź "Nowa Spirala" powinny dobrze kojarzyć się z miejscem dawnych imprez i koncertów. Sława tego klubu była tak wielka, że pod poprzednim szyldem powinna być dobrze znana także tym, którzy dopiero staną się studentami - dodaje Leszek Chadaj, przewodniczący samorządu studenckiego.

Remont centrum kultury pochłonie 8 mln złotych. Kolejne 10 mln zł kosztuje natomiast prowadzona jednocześnie modernizacja zamkniętego decyzją rektora poprzedniego centrum kultury. Od nowego roku akademickiego będą się w nim uczyć studenci jednego z kierunków Wydziału Architektury.

Polacy masowo ruszyli do lombardów

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie