Surówki i sałatki są zdrowe i smaczne. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, którą zrobisz w 15 minut

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do surówki
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do surówki Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Lubicie surówki? Warto je jeść często, bo są pyszne i zdrowe. Kiedyś były stałą częścią niemal każdego obiadu. Dziś, w czasach pośpiechu, perspektywa obierania i krojenia warzyw często wydaje się nam pracochłonna. Śpieszymy z pomocą. Mamy dla ciebie szybki i prosty przepis na smaczną surówkę z kapusty pekińskiej. Palce lizać!

W skrócie

Surówka z kapusty pekińskiej - właściwości zdrowotne i kalorie

Surówki i sałatki z warzyw to samo zdrowie. Jak najczęściej powinniśmy wzbogacać nasz obiad o tradycyjną surówkę z warzyw. Pozwoli to dostarczyć organizmowi sporą dawkę cennego błonnika, a także witamin i minerałów. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, 100 g zawiera ok. 40 kcal. Ma dużo witaminy C, witaminy A i B, rutynę, beta–karoten oraz minerały - wapń, potas i magnez.

Ciekawostka: kapusta pekińska pochodzi z północnych Chin i Japonii. Uprawia się ją w umiarkowanym klimacie. Co ciekawe, doczekała się nawet swojego pomnika w chińskim mieście Suzhou, niedaleko Szanghaju.

Mamy prosty przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Robi się ją w 15 minut! Kapustę pekińską łączymy z pomidorami, cebulą i słodką kukurydzą. Do tego dochodzi duża garść natki pietruszki, która stanowi nieocenione źródło witaminy C, tak potrzebnej nam, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ale również w czasie przesilenia wiosennego.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

(porcja dla 4 osób, czas wykonania: 15 minut)

Zacznij od umycia wszystkich warzyw
Zacznij od umycia wszystkich warzyw Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • 3 pomidory
  • puszka kukurydzy
  • cebula
  • garść świeżej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Podpowiadamy, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej krok po kroku

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #1

Tefal

Tefal Ingenio trzepaczka K2071714

74,00 zł25,00 zł-66%
miejsce #2

Gadget Master

Giftworld Foremka Na Lód/Czekoladę Marycha

38,77 zł19,90 zł-49%
miejsce #3

Berlinger Haus

Berlinger Haus Zestaw Noży 8 Częściowy Na Stojaku Burgundy ...

239,99 zł159,00 zł-34%
miejsce #4

Global

Łopatka gładka 13cm Global

249,00 zł202,90 zł-19%
miejsce #5

EH Excellent Houseware

Eh Excellent Houseware Miseczka Miska Kokilka Do Zapiekania 3 Szt

24,99 zł21,99 zł-12%
Materiały promocyjne partnera

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umycia wszystkich warzyw i odcedzenia kukurydzy.
  2. Pomidory natnij (jak na zdjęciu w galerii) i zalej wrzątkiem, po dwóch minutach odcedź, obierz i pokrój.
  3. Kapustę pekińską posiekaj, przełóż do salaterki i nieco posól.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
  5. Połącz wszystkie warzywa w misce, polej oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sprawdź także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Surówki i sałatki są zdrowe i smaczne. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, którą zrobisz w 15 minut - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie