MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Warzywo to, jak większość zielonych warzyw oraz warzyw...
fot. subbotina/123rf.com

To skromne warzywo wzmacnia serce i kości, ułatwia odchudzanie. Sezon trwa, więc korzystaj. Sprawdź, jak działa na twój organizm

Fasolka szparagowa wspomaga płodność i utrzymanie zdrowej ciąży

Warzywo to, jak większość zielonych warzyw oraz warzyw strączkowych, zawiera duże ilości żelaza, witaminy C i kwasu foliowego. Według badań przeprowadzonych na Harvardzie spożywanie przez kobiety w wieku rozrodczym większych ilości produktów roślinnych zawierających duże ilości żelaza takich jak szpinak, fasola, dynia i fasolka szparagowa zwiększa płodność.

Natomiast witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, a kwas foliowy zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu w czasie ciąży. Spożycie produktów bogatych w kwas foliowy należy zwiększyć już w czasie planowania ciąży, a najlepiej co najmniej na 3 miesiące przed planowaną ciążą.

Zobacz również

Nie zaszczepiła synka. Sąd zmusił ją do szczepienia i ukarał grzywną. Jakim prawem?

Nie zaszczepiła synka. Sąd zmusił ją do szczepienia i ukarał grzywną. Jakim prawem?

Wyjątkowe odkrycie na Cmentarzu Podgórskim w Krakowie!

Wyjątkowe odkrycie na Cmentarzu Podgórskim w Krakowie!

Polecamy

Ogromny sukces kardiologów z Gliwic. Leczą arytmię serca najnowocześniejszą metodą

Ogromny sukces kardiologów z Gliwic. Leczą arytmię serca najnowocześniejszą metodą

Kolejny poszukiwany zatrzymany przez Śląskich "łowców głów"

Kolejny poszukiwany zatrzymany przez Śląskich "łowców głów"

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii