Truskawki: jedzmy póki czas. Czerwcowe najsmaczniejsze

AMKI
Małgorzata Lubińska hoduje truskawki w gliwickiej Ostropie. Prezentuje odmianę hokent.
Małgorzata Lubińska hoduje truskawki w gliwickiej Ostropie. Prezentuje odmianę hokent. Marlena Polok-Kin
Truskawki to owoce pyszne i ... kapryśne. Jedzmy je czym prędzej. Państwo Małgorzata i Stefan Lubińscy, hodujący je w gliwickiej Ostropie, podkreślają: te owoce kochają słońce, nie lubią ani suszy, ani nadmiaru wody. Ale też - po deszczach - gwałtownych upałów.

Polskie truskawki, jak wiadomo - najsmaczniejsze. Warto się pospieszyć - sezonowe owoce najlepsze są właśnie teraz i zmienna pogoda im nie służy. Ale te z czerwcowych zbiorów, jak podkreślają hodujący je plantatorzy, mają najbogatszy bukiet i aromat. Ze zbioru wrześniowego (choć także będą to rodzime owoce) już takiego smaku i aromatu nie mają. Obecnie za kilogram zwykle płacimy średnio 10-11 zł.

Truskawki to owoce pyszne i ... kapryśne. Hodujący je z niepokojem śledzą prognozy pogody.

Państwo Małgorzata i Stefan Lubińscy, hodowcy z gliwickiej Ostropy podkreślają: te owoce kochają słońce, nie lubią ani suszy, ani nie lubią nadmiaru wody. Ale też - po deszczach - gwałtownych upałów. Bo mogą się - zamiast ładnie dojrzewać - "zaparzyć".

Póki co te, które oferują są jak malowane i dorodne. Na przykład z dorodnej i odpornej deserowej odmiany hokent.
Lubiane są także odmiany honeoye, popularnie zwane "hanejkami" - stożkowe, wczesne odmiany.

Jak wybierać truskawki? Powinny być dojrzałe i błyszczące - takie rozwiną wszystkie walory smakowe. Zwłaszcza, gdy chcemy je jeszcze przechowywać. Takie też, jędrne, dojrzałe, ale i twarde - nadają się np. do mrożenia (najmniejszy ślad nadpsucia - i odrzucamy je z mrożenia, ale też np. gdy szykujemy konfitury).

Dlaczego warto jeść truskawki? Wiadomo, bo są smaczne. Ale także - niskokaloryczne. 100 g tych owoców to tylko 28 kcal, mogą więc do woli jeść je osoby odchudzające się i dbające o linię. Lista ich zalet dla naszego zdrowia i urody jest długa.

Są bogate w minerały, w mnóstwo witamin (mają np. więcej witaminy C niż cytrusy!) i liczne ważne dla zdrowia mikroelementy. Lekkostrawne, oczyszczają organizm i sprzyjają trawieniu białek, mają właściwości bakteriobójcze.

Mogą je spożywać praktycznie wszyscy, poza oczywiście osobami uczulonymi. U małych dzieci (poniżej roku życia) lekarze nie zalecają ich podawania. Podobnie - jak u matek karmiących - by nie wywołać reakcji alergicznej u niemowlaka. W razie wątpliwości - zawsze warto zapytać swojego lekarza.

Pamiętajmy, aby je dokładnie przed jedzeniem umyć na sitku, pod bieżącą wodą (nie moczymy i nie pozostawiamy ich w wodzie: nasiąkną jak gąbka i stracą aromat). Myjemy dopiero przed jedzeniem. Umyte i pozbawione szypułki trzeba szybko zjeść - nie są trwałe.

Przebrane ( i nie umyte), przechowujemy w lodówce, nie ściskamy ich i nie zgniatamy np. w woreczku. Przed podaniem z lodówki - powinny odstać w temperaturze pokojowej: wtedy na nowo rozwiną aromat.

FLESZ: Klimat nie zwariował, eksperci uspokajają

Wideo

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3