MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE. Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani...
fot. javiindy/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowa wieprzowina

NIE. Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani niedogotowanej, ponieważ świnie są podatne na pasożyty np. włośnice czy tasiemce oraz bakterie, które giną dopiero w procesie obróbki termicznej. Spożycie źle przechowywanej wieprzowiny może grozić zatruciem jadem kiełbasianym.

Eksperci zalecają gotowanie wieprzowiny aż jej temperatura wewnętrzna osiągnie 63 stopnie Celsjusza dla kotletów, steków i polędwiczek oraz 71 stopni Celsjusza dla mięsa mielonego i podrobów.

Szczególną ostrożność przy spożywaniu mięsa pochodzącego od świń powinny wykazywać osoby z upośledzonym układem odpornościowym, w tym leczone na choroby nowotworowe, chorujące na AIDS i będące po przeszczepie, a także cukrzycy i kobiety w ciąży.

Zobacz również

Ruszyły Dni Głogowa 2024. Koncerty w strugach deszczu, ale ludzi nie brakuje. ZDJĘCIA

Ruszyły Dni Głogowa 2024. Koncerty w strugach deszczu, ale ludzi nie brakuje. ZDJĘCIA

Nie żyje bydgoski dziennikarz Marcin Rykowski, miał 80 lat

Nie żyje bydgoski dziennikarz Marcin Rykowski, miał 80 lat

Polecamy

Festiwal Roślin w Gliwicach

Festiwal Roślin w Gliwicach

Zmiany personalne wśród księży w diecezji gliwickiej. Dotyczą one 21 duchownych

Zmiany personalne wśród księży w diecezji gliwickiej. Dotyczą one 21 duchownych

Pech polskich drwali w Mediolanie. Zadecydował... mały palec

Pech polskich drwali w Mediolanie. Zadecydował... mały palec