Wieprzek filowany z Proboszczowic najlepszą potrawą regionu [WIDEO + ZDJĘCIA]

Maria Olecha
Wieprzkiem filowanym, forszmakiem z dziczyzny, kuglem, czyli zapiekanką ziemniaczaną z boczkiem, hauskyjzą, moczką i wściekłym sernikiem zajadli się uczestnicy finału III regionalnego konkursu kulinarnego Danie Roku Spichlerza Górnego Śląska. Impreza odbyła się w Proboszczowicach w powiecie gliwickim w gospodarstwie agroturystycznym "Ranczo" Kornelii i Krystiana Kiełbasów.

Wszystkie dania były znakomicie przyprawione, pieczołowicie przygotowane według tradycyjnych przepisów i odpowiednio podane. Po prostu niebo w gębie!

- Przez ten konkurs możemy pokazać różnorodność kulinarną naszego regionu i propagować ją - mówi Krystian Kiełbasa, sołtys Proboszczowic. - Nasza kuchnia jest bardzo bogata i nie ogranicza się tylko do wodzionki, modrej kapusty i rolady - zaznacza pan Krystian.

Jak podkreśla, konkurs przypominam nam o tym, jak ważna jest rodzina i wspólne zasiadanie do stołu.

- Stół jednoczy, scala rodzinę, posiłki powinniśmy jeść wspólnie. Nasze babki to wiedziały i dlatego takie pyszności gotowały, a nam zostawiły przepisy - mówi Krystian Kiełbasa.

Rodzina Kiełbasów z Proboszczowic słynie z najlepszego w Polsce, bo nagrodzonego kulinarną Perłą, wieprzka filowanego. To prosiak nadziewany kaszą gryczaną i różnymi gatunkami mięs. Pan Krystian podaje go dodatkowo z pieczonymi ziemniaczkami oraz warzywami. Prosiaczek - palce lizać!

- Przepis na nadziewanego wieprzka mam od mojego taty, który był rzeźnikiem. Sam go nieco tylko zmodyfikowałem - mówi Kiełbasa.

Konkurs w Proboszczowicach zorganizowała Fundacja Lokalna Grupa Działania Spichlerz Górnego Śląska. Jury degustowało 16 potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich, restauratorów i gospodarzy z trzech powiatów: gliwickiego, tarnogórskiego i lublinieckiego.

- Idea konkursu jest taka, aby wyłonić najlepsze potrawy Górnego Śląska i rozpropagować je wśród restauratorów - mówi Tomasz Pietrek z Fundacji Lokalna Grupa Działania Spichlerz Górnego Śląska.

Gospodynie z Lisowic w gminie Pawonków w powiecie lublinieckim serwowały m.in. siemieniotkę, moczkę i smażonkę biydoka.

- Smażonka to danie smaczne, proste i szybkie do wykonania - mówi Renata Piosek z Lisowic. - Siemieniotka będzie smaczniejsza, jeśli ją posłodzimy - zapewnia pani Renata.

Zwycięzcy konkursu otrzymali złote, srebrne i brązowe warzechy. Oczywiście złota trafiła do Krystiana i Kornelii Kiełbasów, bowiem wieprzek filowany był bezkonkurencyjny!

Dodajmy, że konkursowi kulinarnemu Danie Roku Spichlerza Górnego Śląska towarzyszył jarmark adwentowy i promocja książki "Śląska spiżarnia".

Flesz - susza 50-lecia w Polce, oto zagrożone regiony

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3