Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wieprzek filowany z Proboszczowic najlepszą potrawą regionu [WIDEO + ZDJĘCIA]

Maria Olecha
Wieprzkiem filowanym, forszmakiem z dziczyzny, kuglem, czyli zapiekanką ziemniaczaną z boczkiem, hauskyjzą, moczką i wściekłym sernikiem zajadli się uczestnicy finału III regionalnego konkursu kulinarnego Danie Roku Spichlerza Górnego Śląska. Impreza odbyła się w Proboszczowicach w powiecie gliwickim w gospodarstwie agroturystycznym "Ranczo" Kornelii i Krystiana Kiełbasów.

Wszystkie dania były znakomicie przyprawione, pieczołowicie przygotowane według tradycyjnych przepisów i odpowiednio podane. Po prostu niebo w gębie!

- Przez ten konkurs możemy pokazać różnorodność kulinarną naszego regionu i propagować ją - mówi Krystian Kiełbasa, sołtys Proboszczowic. - Nasza kuchnia jest bardzo bogata i nie ogranicza się tylko do wodzionki, modrej kapusty i rolady - zaznacza pan Krystian.

Jak podkreśla, konkurs przypominam nam o tym, jak ważna jest rodzina i wspólne zasiadanie do stołu.

- Stół jednoczy, scala rodzinę, posiłki powinniśmy jeść wspólnie. Nasze babki to wiedziały i dlatego takie pyszności gotowały, a nam zostawiły przepisy - mówi Krystian Kiełbasa.

Rodzina Kiełbasów z Proboszczowic słynie z najlepszego w Polsce, bo nagrodzonego kulinarną Perłą, wieprzka filowanego. To prosiak nadziewany kaszą gryczaną i różnymi gatunkami mięs. Pan Krystian podaje go dodatkowo z pieczonymi ziemniaczkami oraz warzywami. Prosiaczek - palce lizać!

- Przepis na nadziewanego wieprzka mam od mojego taty, który był rzeźnikiem. Sam go nieco tylko zmodyfikowałem - mówi Kiełbasa.

Konkurs w Proboszczowicach zorganizowała Fundacja Lokalna Grupa Działania Spichlerz Górnego Śląska. Jury degustowało 16 potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich, restauratorów i gospodarzy z trzech powiatów: gliwickiego, tarnogórskiego i lublinieckiego.

- Idea konkursu jest taka, aby wyłonić najlepsze potrawy Górnego Śląska i rozpropagować je wśród restauratorów - mówi Tomasz Pietrek z Fundacji Lokalna Grupa Działania Spichlerz Górnego Śląska.

Gospodynie z Lisowic w gminie Pawonków w powiecie lublinieckim serwowały m.in. siemieniotkę, moczkę i smażonkę biydoka.

- Smażonka to danie smaczne, proste i szybkie do wykonania - mówi Renata Piosek z Lisowic. - Siemieniotka będzie smaczniejsza, jeśli ją posłodzimy - zapewnia pani Renata.

Zwycięzcy konkursu otrzymali złote, srebrne i brązowe warzechy. Oczywiście złota trafiła do Krystiana i Kornelii Kiełbasów, bowiem wieprzek filowany był bezkonkurencyjny!

Dodajmy, że konkursowi kulinarnemu Danie Roku Spichlerza Górnego Śląska towarzyszył jarmark adwentowy i promocja książki "Śląska spiżarnia".

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gliwice.naszemiasto.pl Nasze Miasto