Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. 123rf

Za tymi przysmakami naszych babć tęsknimy, czyli nostalgia food. Tradycyjne przepisy na pierogi i inne dania

Barszcz ukraiński według przepisu babci

Składniki:
400 g buraków ćwikłowych
100 g fasoli perłowej lub Jaś
włoszczyzna z kapustą włoską
1,5 litra wody
3 ziemniaki
koncentrat pomidorowy (mały słoiczek lub puszka)
po łyżce mąki i masła,
pół szklanki śmietany
pół szklanki kwasu buraczkowego
ząbek czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny

Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie, Gotujemy do miękkości i pod koniec solimy. Z połowy warzyw bez kapusty gotujemy wywar w 1,5 l wody. Odcedzamy. W wywarze gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gdy lekko zmiękną, dodajemy poszatkowana kapustę.

Resztę warzyw ścieramy na grubych oczkach tarki i gotujemy w małej ilości osolonej wody.

Robimy zasmażkę z mąki i masła, dodajemy kilka łyżek wywaru i mieszamy, by sos zgęstniał i był gładki. Dodajemy przecier i kwas, a następnie fasolę. Łączymy całość z wywarem w garnku i doprawiamy do smaku przyprawami, czosnkiem, sokiem w cytryny.

Zobacz również

Arkadiusz Miłoszewski: Nie chcieliśmy oglądać się na wyniki przeciwników

NOWE
Arkadiusz Miłoszewski: Nie chcieliśmy oglądać się na wyniki przeciwników

Kibice Legii chcieli zorganizować marsz w dniu finału Pucharu Polski. Nie ma zgody

NOWE
Kibice Legii chcieli zorganizować marsz w dniu finału Pucharu Polski. Nie ma zgody

Polecamy

Przegląd tygodnia od 21.04 w Gliwicach

Przegląd tygodnia od 21.04 w Gliwicach

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Szukasz pomysłu na podanie jajek? Zrób je po florencku, a będziesz do nich wracać

Szukasz pomysłu na podanie jajek? Zrób je po florencku, a będziesz do nich wracać