Zdrowa kawa: metody parzenia. Jaki ekspres do kawy jest najlepszy? Ciśnieniowy, przelewowy, na kapsułki, a może kawiarka albo french press?

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Rozmaite sposoby parzenia kawy zawsze dają napar, który obfituje w prozdrowotne związki. Dlatego kawa z ekspresu przelewowego albo filtrowana w urządzeniu typu chemex czy aeropress zawiera inny zestaw związków aktywnych niż np. kawa z ekspresu ciśnieniowego.
Rozmaite sposoby parzenia kawy zawsze dają napar, który obfituje w prozdrowotne związki. Dlatego kawa z ekspresu przelewowego albo filtrowana w urządzeniu typu chemex czy aeropress zawiera inny zestaw związków aktywnych niż np. kawa z ekspresu ciśnieniowego. Free-Photos/Pixabay.com
Sposób parzenia kawy wpływa na jej smak i właściwości zdrowotne. Jaki więc wybrać ekspres do kawy? A może zamiast ekspresu lepsza będzie kawa z kawiarki, french pressu albo po turecku? A co z kawą rozpuszczalną, cold brew i zieloną? Sprawdzamy, jakie działanie mają różne rodzaje naparów kawy.

Kawa jest źródłem cennych przeciwutleniaczy (inaczej nazywanych antyoksydantami), które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Dowodów wciąż przybywa, a dotychczas udowodniono, że może przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy, udaru, zawału serca, cukrzycy typu 2, depresji i nowotworów złośliwych. Działa ochronnie na mózg, wątrobę i jelito grube. A na podstawie badań obejmujących aż 500 tys. osób wiadomo, że regularne picie kawy zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci na przestrzeni kolejnej dekady życia. Zalety te zawdzięcza m.in. zawartości kwasu chlorogenowego, polifenoli i związków diterpenownych, takich jak kaweol i kafestol. Ich ilość jest jednak zmienna i zależna od sposobu przygotowania naparu, a co więcej, dodatek do kawy mleka lub śmietanki dezaktywuje cenne przeciwutleniacze. Jak w takim razie parzyć kawę, by miała najlepsze właściwości zdrowotne?

Ekspres do kawy ciśnieniowy

Niezależnie od typu i stopnia złożoności, ekspresy ciśnieniowe działają na podobnej zasadzie: przepuszczają bliską wrzenia wodę pod wysokim ciśnieniem przez porcję zmielonej kawy.

Z takim sposobem parzenia wiąże się największa zawartość antyoksydantów, jaką można uzyskać w naparze kawy. Oznacza to jej lepsze działanie chemoprewencyjne, czyli zapobiegające procesom rakotwórczym za sprawą zawartych w niej korzystnych substancji. Kawa z ekspresu ciśnieniowego to jednak często kawa mocno palona, przez co napar ma bogatszy aromat, ale mniejszą zawartość kwasu chlorogenowego. Można ten efekt zniwelować, wybierając słabiej palone ziarna.

W przypadku ekspresu ciśnieniowego, który sam miele kawę, możemy spodziewać się naparu bogatszego w zbawienne antyoksydanty, czyli lepszego dla zdrowia. To dlatego, że rozdrabnianie ziaren powoduje ogromny wzrost powierzchni kontaktu ich drobin z powietrzem, prowadząc do nasilonego utleniania zawartych w nich składników. Skutkuje to nie tylko przyspieszona utratą aromatu, ale też najcenniejszych antyoksydantów. Dlatego zamiast kawy mielonej lepiej jest kupować tę ziarnistą i mleć odpowiednią porcję tuż przed przygotowaniem kawy. Najlepiej używać do tego dobrego młynka, który nie powoduje jej przegrzewania, które również zubaża ziarna w cenne związki.

Polecane oferty

miejsce #20

Philips

Philips 5400 LatteGo EP5441/50 czarny

2 899,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Ekspres do kawy przelewowy

Ten sposób przygotowania kawy jest wygodny i nieskomplikowany. Urządzenie podgrzewa wodę, która skrapla się i przelewa przez warstwę kawy do dzbanka – stąd ekspresy takie nazywane są też dzbankowymi. Chociaż są wyposażone z filtry z tworzywa, dodatkowo stosuje się te papierowe.

Właściwości kawy przelewowej są inne od tych, które ma napar przygotowany bez papierowego filtra. Zatrzymuje on bowiem związki rozpuszczalne w tłuszczu, którego kawa ma całkiem sporo, m.in. kaweol i kafestol. Z jednej strony mają one silne działanie przeciwnowotworowe, z drugiej jednak podnoszą we krwi stężenie cholesterolu ogółem i jego „złej” frakcji LDL. Dlatego kawa przelewowa może być lepszą opcją dla osób z nieprawidłowym lipidogramem krwi.

Warto pamiętać, że jakość kawy przelewowej zależy od jakości ekspresu. Jeśli jest on wykonany z taniego tworzywa sztucznego (dotyczy to zwłaszcza części mających kontakt z gorącą wodą), nie tylko psuje smak naparu, ale może też sprawiać, że będzie on zawierał szkodliwe związki. Zakup takiego ekspresu nie jest aż tak dużym wydatkiem, jak np. w przypadku wersji ciśnieniowej, dlatego warto zainwestować trochę więcej w urządzenie wykonane z dobrej jakości materiałów.

Ekspres do kawy na kapsułki

Kawa kapsułkowana parzona jest ciśnieniowo. W ekspresie (który jest dostosowany tylko do jednego typu kapsułek, bo każdy producent ma swoje rozwiązanie) kapsułka jest przebijana, a urządzenie przepuszcza przez nią parę wodną pod ciśnieniem ok. 5 bar.

Zalety tak parzonej kawy są podobne, jak w przypadku kawy ze zwykłego ekspresu ciśnieniowego – z jedną, ale istotną różnicą. Kawa jest pakowana w kapsułki w sposób hermetyczny, dlatego nawet pomimo rozdrobnienia jej korzystne związki aromatyczne i prozdrowotne nie ulegają utlenianiu.

Kapsułka kapsułce jednak nierówna. Te tańsze często są wykonane z plastiku, który w kontakcie z wodą o wysokiej temperaturze może przenikać do naparu. Lepszym rozwiązaniem, choć też nie idealnym, są znacznie droższe, ale podlegające recyklingowi kapsułki aluminiowe.

Kawiarka – parzenie kawy na kuchence

Parzenie kawy tą metodą polega na podgrzewaniu wody w specjalnym stalowym dzbanku, zwanym kawiarką, kafetierą lub makinetką, który składa się z dwóch połączonych komór. Wrzątek przechodzi z dolnego zbiornika do górnego, przelewając się przez metalowy filtr i warstwę kawy, a uzyskany napar to moka.

Sposób parzenia moki przypomina nieco przygotowanie espresso, z tą różnicą, że ten drugi napar sporządza się za pomocą pary wodnej o wysokim ciśnieniu. Jednak z porównaniu z kawą „ciśnieniową”, napój z kawiarki nie zawiera aż tak dużo przeciwutleniaczy. Ponieważ czas kontaktu wody z kawą jest krótki, a temperatura w miarę stała, do naparu nie przechodzi tak wiele związków podrażniających żołądek, jak w przypadku dłuższego gotowania. Co więcej, tylko dla kawy przygotowanej bez filtra udowodniono działanie zmniejszające zagrożenie rozwojem raka prostaty.

Kawa po grecku, kawa po turecku

Napar kawy po grecku, nazywany ellinikos kafes, przygotowuje się z kawy drobno zmielonej, która jest gotowana w tygielku z długą rączką o nazwie briki. Najlepiej, gdy jest on wykonany ze stali nierdzewnej, obojętnej na działanie zawartych w ziarnie kwasów. Kawę zalewa się gorącą wodą,

Wideo

Materiał oryginalny: Zdrowa kawa: metody parzenia. Jaki ekspres do kawy jest najlepszy? Ciśnieniowy, przelewowy, na kapsułki, a może kawiarka albo french press? - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie