MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Gliwicach. Zobacz miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie pójść na lody w Gliwicach?
Gdzie pójść na lody w Gliwicach? SherSor
Dowiedz się, gdzie znajdują się lodziarnie w Gliwicach. Niewątpliwie wszyscy kojarzą lody z wakacjami. Trudno wyobrazić sobie słoneczny, gorący dzień bez tego orzeźwiającego przysmaku. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Gliwicach.

Spis treści

Lodziarnie w Gliwicach

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Gliwicach

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Gliwicach, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody zjesz w lodziarniach w Gliwicach?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. Do tego możemy dodać polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego powodu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie produktów odzwierzęcych. To najczęściej sorbety bądź lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Mają podobne walory smakowe, jak te tradycyjne i na pewno zdrowe.

To warto wiedzieć

Ciekawe fakty o historii lodów

W Polsce pisano o lodach już w XVII wieku. Pierwszy raz przepis na nie został umieszczony w książce kucharskiej w 1783 roku. Wówczas przysmak ten obecny był jedynie na królewskim dworze, a w późniejszym okresie na szlacheckich stołach.

Większą popularność lody zyskały w latach przedwojennych. Sprzedawane były z wózków na ulicach Lwowa, Krakowa, Warszawy w postaci dwóch połączonych ze sobą wafli. Otwarte zostały także pierwsze lodziarnie, do których tłumnie ustawiały się kolejki zaciekawionych klientów.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gliwice.naszemiasto.pl Nasze Miasto